Historien om Life Kinetik

Life Kinetik kan förändra ditt liv som det har förändrat många andras.

Diplomerad Idrottstränare Horst Lutz, grundare av Life Kinetik®
Horst Lutz

Diplomerad idrottstränare Horst Lutz, grundaren av Life Kinetik®, förklarar drivkraften bakom utvecklingen av Life Kinetik®, och hur han i nära samarbete med ett flertal universitet har påvisat den positiva effekten av träning med Life Kinetik®.

Vi i Life Kinetik teamet är stolta över vad vi har utvecklat och uppnått sedan starten 2004 i Tyskland!

  • fler än 2.000 övningar med miljontals variationer
  • vi har utbildat mer än 4000 tränare och lärare i över 18 länder
  • över hälften av de professionella fotbollsklubbarna i Tyskland har en Life Kinetik® tränare
  • samarbete med det tyska handbollsförbundet, den tyska Hockey Federationen och det tyska skidförbundet, och inte minst
  • företag som Daimler, BASF, Siemens och HP använder oss i sin förebyggande hälsovård.

Tillbaka till 2004. Även om jag enligt egen uppfattning alltid har haft mycket bra koordinativa förmågor som diplomerad idrottstränare, så orsakade snabba växlingar från en rörelse till en annan totalt rörelsekaos. Det blev emellertid snabbt bättre med ökad koncentration och träning.

Efter detta var jag upptagen med följande frågeställning:

Varför är det så, vad är det som händer i min hjärna på grund av träningen och vilka är följderna av förbättringen för mitt liv?

Sökandet efter svar ledde mig till forskning och vetenskapliga arbeten inom ämnena lärande och neurologi. Det blev snabbt klart för mig att lärande sker genom en omorganisation av nätverket av hjärnceller, genom att skapa nya kopplingar (synaptiska nätverk) och till och med genom inkludering av nya hjärnceller (neurogenes).

Hjärnans förmåga att anpassa sig efter de uppgifter den ställs inför och den miljö vi lever i kallas inom modern hjärnforskning för hjärnplasticitet.

 

I Life Kinetik® träningen spelar nya oväntade rörelseuppgifter och rörelser en central roll. Den överraskande framgången i att klara av en ny rörelseuppgift bidrar effektivt till att sätta igång strukturella förändringar i hjärnan.

För att stimulera fram kontinuerliga neurala utbildningsprocesser krävs det övningar där man:

Hela tiden ställs inför nya och främmande rörelseuppgifter, och där en uppgiftsförändring ska äga rum så snart en rutin etableras i en övning.

Sådana träningsmetoder hittade jag i Brainflow-metoden, vars grundare, idrottare och fysioterapeut Winfried Möck, hade utvecklat en serie ovanliga övningar. Jag förvärvade ensamrätten till Brainflow-metoden, utvecklade idéerna och började med små seminarier. Men det var inte förrän jag träffade min gamle vän Josef Bauer (tidigare musik- och teaterchef med eget skivbolag), som tankarna föll på plats. Han såg det värdefulla i mitt arbete och menade att det absolut borde spridas till flera. Josef föreslog att vi utvecklade en utbildning, för vilken han skulle ta över ledningen. Det gjorde vi.

Dagens Life Kinetik består till 95% av mitt vidareutvecklade koncept, Josefs ledning och bidrag från experter som de funktionella optometristerna Siegmund Scigalla och Stephan Berner och musiker-rytmist Wolfram Winkel, och till cirka 5% av Brainflow.

Genombrottet

I februari 2007 startade den första utbildningen. Det riktiga genombrottet kom ett år senare till synes slumpmässigt.

Det började med att jag sommaren 2006 mötte min före detta medstudent Wolfgang Pohl, bergsguide och instruktör för skidlärare och dessutom ordförande för tyska skidlärarförbundet.

Det ena ledde till det andra och han fann ut att:

Life Kinetik skulle vara ett utmärkt sätt att förbättra den då höga felfrekvensen hos vår bästa slalomskidåkare Felix Neureuther.

Ett år senare organiserade en gammal vän till Neureuther-familjen, ett möte i hemmet mellan Felix, hans far Christian och mig. Ingen av dem kunde föreställa sig att Life Kinetik kunde bidra med något de inte redan visste. Jag ville omedelbart motbevisa dem och visade en klassisk Life Kinetik övning ”parallellboll”, som dittills och fortfarande ingen klarar att genomföra utan träning.

Till min stora förvåning, upprepade Felix min demonstration helt felfritt utan någon ansträngning. Kommentaren från hans far: “Se, han kan göra det. Du ser, det är inget speciellt!” Jag kontrade:

“Det är bara den inledande övningen. Alla kan göra den första variationen av en övning. Nu kommer den verkliga träningen!

Sedan hoppade jag med flit över 80 mellanvarianter och visade en variation som jag tror han fortfarande inte klarar av. Då var isen bruten. Båda insåg genast möjligheterna för Life Kinetik.

Michael Pfeffer, som hade följt Felix karriär sedan första världscupstävlingen som ZDF-skidreporter, blev imponerad av vår strategi. Felix Neureuther presenterade sedan Life Kinetik till en bred publik för första gången vid världscupfinalen 2008 i Bormio, Italien. Detta sparkade igång ett otroligt mediatryck. Plötsligt ville alla veta vad Life Kinetik var för något. Det följdes av ZDFs morgonTV och andra TV program. Naturligtvis har detta hjälpt oss mycket.

Nästa milstolpe

Live-sändningen från Bormio ledde dessutom till en annan oförutsedd milstolpe i utvecklingen av Life Kinetik, vilket visade sig sex månader senare. Den 26 september 2008 håller jag en tränarutbildning i vårt utbildningscenter, och plötsligt öppnas dörren, vår koordinator Maria kommer in och avbryter mig med orden:

“Jürgen Klopp, tränaren i Borussia Dortmund är på telefon och vill prata med dig!”

Naturligtvis tror jag att Maria skämtar och svarar “Säg åt honom att jag ringer tillbaka.” Lite senare i nästa paus går jag till kontoret och Maria ger mig telefonnumret under vilket han kan nås. Jag ville inte förstöra hennes skämt utan ringde numret.

Till min totala förvåning svarar Jürgen Klopp personligen. Han hade sett mig tillsammans med Felix Neureuther på TV, när Felix euforiskt berättade om hur mycket hans prestation och därigenom hans liv har förbättrats tack vare en ny träning som heter Life Kinetik.

Han ville göra detsamma, förbättra spelarnas prestationer och därigenom öka chanserna för framgång.

4 dagar senare enades vi om ett samarbete, vilket resulterade i två tyska mästerskap, inklusive en dubbel (ligan och cupen). Han ser Life Kinetik som en av byggstenarna som har hjälpt Borussia Dortmund på vägen mot bättre resultat.

Jürgen Klopp har gett mycket tillbaka till Life Kinetik. Inte bara uttrycker han sin åsikt hela tiden, vilket är en välsignelse för oss, men också det faktum att han öppnade dörrarna till sina tränarkollegor.

Han bjöd bland annat in mig för en presentation på ett Bundesliga-coachmöte, och var med en gång med när Michael Pfeffer fick idéen att sammanföra Felix Neureuther, Jürgen Klopp och Life Kinetik på ett av Borussia Dortmunds träningsläger som en del av ett ZDF program om alternativa träningsmetoder. Bundesligatränare som Dieter Hecking, Robin Dutt, Thomas Tuchel och Ewald Lienen med flera litade på hans råd.

Framgångarna hos Felix Neureuther och Borussia Dortmund väckte också intresset för Life Kinetik hos andra sporter.

Idag finns det nästan ingen sport där Life Kinetik® inte tillämpas.

Internationellt intresse

Framgångarna i Tyskland har naturligtvis också skapat ett internationellt intresse för Life Kinetik. Det är särskilt intressant att det är länderna längst bort, som Japan, USA, Kanada och Australien, vilka först blev medvetna om oss.

Efterfrågan är också stor i Europa. I Sverige och Danmark har Life Kinetik funnits sedan 2011 och finns idag såväl i skolor som för seniorer, elit- och breddidrott.

Life Kinetik® utanför sporten

Från början förstod vi att Life Kinetik också kunde göra skillnad utanför sporten. Vi bestämde oss för att utbilda lärare och vårdpersonal för äldre till vår självkostnad för att stödja den äldre generationen (i kampen mot demens) och morgondagens generation (i kampen mot skolutmaningar).

Det här var inte lätt från början, eftersom en kommersiell utbildning måste övervinna många hinder i offentliga institutioner innan den accepteras. Men med tiden har vi utbildat drygt 1000 lärare och pedagoger som firar stora framgångar med sina elever. Även ADHD-specialiserade kliniker använder sig av Life Kinetik.

Vår dröm

Vår dröm om att det skall finnas Life Kinetik på varje skola och förskola och på varje vårdhem, blir långsamt verklighet!

Under tiden har dessutom företag kommit att förstå att regelbunden träning med Life Kinetik är ett utmärkt sätt att förbättra friskvårdsarbetet på arbetsplatsen.

Till toppen av sidan