Hjärnträning för seniorer

Hjärnträning för seniorer

Det finns ofta en oro bland äldre personer för försvagat minne och minskade kognitiva färdigheter. Hjärnträning för seniorer med Life Kinetik fördröjer och kan ibland även vända mental nedgång, ger förbättrat minne och livskvalitet.

Förutom kognitiva fördelar förbättrar hjärnträningen även deltagarnas fysiska förmåga, vilket resulterar i bättre balans och koordination, som i sin tur minskar riskerna för fallolyckor hos äldre.

Hjärnträning för seniorer med Life Kinetik är en mjuk träningsmetod och passar därför alla aktivitetsnivåer bland äldre. De flesta övningarna kan dessutom genomföras sittande.

Utbilda dig till Life Kinetik Seniortränare

Life Kinetiks utbildning till Seniortränare är en av de mest innovativa tränarutbildningarna inom förebyggande hälsovård.

Kostnaden för utbildningen till Life Kinetik Seniortränare subventioneras  av oss på Life Kinetik därför att seniorer är en hjärtefråga för oss.

Läs vidare om utbildningen som riktar sig till dig som arbetar med seniorer och som vill ligga i framkant och komplettera nuvarande kompetens med en metod som påverkar det som styr allt – hjärnan!

Exempel på påvisade effekter av hjärnträning med Life Kinetik:

  • förbättrad balans och koordination
  • förbättrad koncentrationsförmåga
  • ökad energinivå
  • bättre förmåga att minnas information
  • förbättrad sömn
  • förbättrad visuell förmåga
  • ökat välbefinnande
  • förbättrad rumsuppfattning och orienteringsförmåga

Life Kinetik på Mötesplats – Kulturhus: Hjärnträning för seniorer i Centrum, Göteborg Stad

16 seniorer sitter förväntansfullt på rad. De har precis hälsat på varandra och repeterat namnen, precis som de gjort de senaste åtta gångerna. Ifall den omåttligt populära övningen ”Namnboll” finns med i dagens träningsprogram. Och idag blir de nöjda, för visst finns den med.

Hjärnträning för äldre

Passet genomförs under skratt, tyst koncentration och otaliga knäböj för att plocka upp bollar från golvet. Vattenpauserna mellan övningarna är nödvändiga för att samla energi under det timslånga Life Kinetik-passet.

Pirat-ögon-lapparna ligger i en hög på bordet, på golvet ligger koner, hopprep, edubollar och färgglada dukar. 
16 seniorer sitter försjunkna med stängda ögon och visualiserar valfri fågel.

Efter ett tag vänder sig fågeln mot dem och säger:- Tack för idag, vi ses nästa vecka.

16 seniorer applåderar, skrattar och pratar i mun på varandra hela vägen till spårvagnshållplatsen.

Christian Falk, Äldresamordnare
Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Göteborg Stad Centrum


Life Kinetik passar bra att träna för seniorer. Balans, koordination och kognition får sig en genomkörare under 1 timme. Passen på Mötesplats-Kulturhus genomförs i grupp men anpassas individuellt efter var och ens förmåga.

Även om det suckas över att inte klara övningen direkt så är det bästa av allt att det skrattas så mycket under hela passet. Det är trötta, nöjda och glada seniorer som lämnar Mötesplats-Kulturhus när de går hem.

Favoritövning som ofta efterfrågas: Body Code.

Kristina Blidner, Enhetschef Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Göteborg Stad Centrum